Γιατί θολώνουν τα τζάμια; Τι προκαλεί υγρασία στα τζάμια του σπιτιού;

Γιατί θολώνουν τα τζάμια; Τι προκαλεί υγρασία στα τζάμια του σπιτιού;

Η υγρασία στα τζάμια του σπιτιού, εντοπίζεται, πιο συχνά, κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου τα τζάμια συγκεντρώνουν υγρασία στην επιφάνειά τους και στην επιφάνεια των κουφωμάτων αλουμινίου. Ωστόσο, η υγρασία εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους, που μπορεί να αφορούν την ύπαρξη θολούρας από την έξω μεριά των τζαμιών ή την ύπαρξη υγρασίας σε συνδυασμό με θολούρα, μεταξύ των δύο τζαμιών στα διπλά τζάμια.

Όμως, γιατί θολώνουν τα τζάμια; Τι κρύβεται πίσω από την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και τι μπορείς να κάνεις για να την αποφύγεις; Αν αναζητάς απαντήσεις σε αυτά τα τρία ερωτήματα, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος. Παρακάτω, θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, για να δώσεις τέλος στην ανεξήγητη υγρασία στα τζάμια του σπιτιού σου.

Γιατί θολώνουν τα τζάμια;

Αναρωτιέσαι γιατί δημιουργείται υγρασία στα τζάμια του σπιτιού; Υπάρχουν 3 διαφορετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες θολώνουν τα τζάμια. Σε κάθε μία περίπτωση, παρατηρούνται διαφορετικά φαινόμενα υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και προέρχονται από διαφορετική αιτία. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τις αιτίες.

  1. Υγρασία στα τζάμια του σπιτιού το χειμώνα

Το θόλωμα των τζαμιών στο εσωτερικό μέρος δημιουργείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Το χειμώνα, η ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού λόγω θέρμανσης, αυξάνει τα επίπεδα των υδρατμών στον αέρα. Απο την άλλη μεριά, τα τζάμια και τα κουφώματα, εξαιτίας της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας, προκαλούν την υγροποίηση των εσωτερικών υδρατμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και να έρχεσαι αντιμέτωπος/-η με θολωμένα τζάμια.

  1. Υγρασία στα τζάμια του σπιτιού εξωτερικά

Η υγρασία, ή αλλιώς το θόλωμα που παρατηρείς στο εξωτερικό μέρος των τζαμιών, δημιουργείται κατά βάση το καλοκαίρι. Τις μέρες όπου επικρατεί υγρασία στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω βροχής, ενώ παράλληλα έχει ζέστη, συχνά παρατηρούνται θολώματα στα τζάμια των χώρων που κλιματίζονται. Το θόλωμα αυτό, δημιουργείται εξαιτίας της επαφής των υδρατμών του εξωτερικού περιβάλλοντος, με τα κρύα τζάμια των χώρων όπου χρησιμοποιούνται κλιματιστικά.

  1. Υγρασία στο εσωτερικό μέρος των διπλών τζαμιών του σπιτιού

Αν παρατηρείς υγρασία και θόλωμα στο εσωτερικό μέρος των δύο υαλοπινάκων, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτού του είδους η υγρασία δημιουργείται ουσιαστικά από αστοχία στην κατασκευή των κουφωμάτων σου. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σφραγιστικό υλικό, το οποίο λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας το καλοκαίρι ξεραίνεται.

Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα χρειαστεί ειδικούς χειρισμούς για να αποκατασταθεί. Για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει να αναθέσεις αυτή την εργασία σε έναν έμπειρο επαγγελματία που δραστηριοποιείται στους υαλοπίνακες. Αφενός, ο επαγγελματίας θα αφαιρέσει και με ειδικά εργαλεία θα καθαρίσει τα τζάμια. Αφετέρου θα τα επανατοποθετήσει και θα εξασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να μην εισέλθει ξανά υγρασία στο εσωτερικό των τζαμιών.

Πώς να μην πιάνουν υγρασία τα τζάμια στο σπίτι;

Τώρα που έμαθες γιατί θολώνουν τα τζάμια, ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση. Πώς θα περιορίσεις την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού; Στην παρακάτω λίστα, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις για το πώς να μην πιάνουν υγρασία τα τζάμια στο σπίτι.

Χρήση αφυγραντήρα: Ο αφυγραντήρας θα απορροφήσει τους παραγόμενους υδρατμούς του εσωτερικού σου χώρου και θα μειώσει την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού.

Χρήση air condition: Αν δεν έχεις αφυγραντήρα, μπορείς να βάλεις για λίγη ώρα το air condition σου στην λειτουργία dry.

Αλλαγή των υαλοπινάκων με τζάμια καλύτερης ποιότητας και μόνωση: Αν επιθυμείς να μειώσεις την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσεις με ενεργειακά τζάμια.

Αερισμός σπιτιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα: Αυτή η τακτική θα σε σώσει, ειδικά αν δεν έχεις αφυγραντήρα ή air condition. Ωστόσο, αν αναγκάζεσαι να αερίζεις συχνά το χώρο σου, θα πρέπει να θερμαίνεις ξανά το σπίτι. Αυτό μπορεί να  αυξήσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης.

Τοποθέτησε ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου: Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, μπορεί να εξαφανίσει εντελώς την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού.

Η εταιρεία Γεώργιος Σχινάς Ε.Ε. σας παρέχει, ειδικά για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ την κορυφαία σειρά συστημάτων αλουμινίου EXALCO Economy . Προσφέρουμε ιδανικές λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, διαθέτοντας πιστοποιημένα θερμομονωτικά συστήματα, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”.
Γιατί να προτιμήσω συστήματα αλουμινίου;
Το αλουμίνιο ως υλικό είναι πιο ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές και μηχανικές συνθήκες. Δεν απορροφά υγρασία, δεν διαβρώνεται, δεν φουσκώνει, δεν σκουριάζει και δεν κιτρινίζει με την πάροδο των χρόνων, με αποτέλεσμα να απαιτεί ελάχιστη συντήρηση.

Τα συστήματα αλουμινίου έχουν σχεδόν διπλάσια διάρκεια ζωής (τουλάχιστον 40 χρόνια), από τα αντίστοιχα άλλων υλικών.

Τα κουφώματα και οι πόρτες αλουμινίου προσφέρουν την μεγαλύτερη ασφάλεια και αντοχή σε περίπτωση φωτιάς. Τα κουφώματα και οι πόρτες αλουμινίου προσφέρουν πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και παρέχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής χρωμάτων.

Το αλουμίνιο διαθέτει πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές, όπως συστήματα σκίασης, πέργκολες βιοκλιματικές και σταθερές, κάγκελα, υαλοπετάσματα, σύνθετα πάνελ αλουμινίου για επένδυση κτιρίων, βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α.

Το αλουμίνιο είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού είναι 100% ανακυκλώσιμο και μη τοξικό. Το 75% του αλουμινίου που έχει παραχθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείτε ακόμη.

Εξοικονομήστε ενέργεια.

Εξασφαλίστε καλύτερη ποιότητα ζωής!

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ EXALCO ECONOMY